Testa på löpträning

Löpning är en av de mest utövade träningsformerna idag. Mycket tack vare av att takten och intensiteten väldigt lätt kan anpassas efter den egna förmågan. Att börja med löpning är inte alls svårt, men det gäller att börja på rätt sätt för att minimera risken för skador.

Skaffa ett par bra skor

Skorna är det absolut viktigaste för löparen och medan man inte behöver köpa ett par skor som kostar skjortan är det inte rekommenderat att välja de billigaste på hyllan heller. Komforten kommer att göra mycket för hur väl man kan springa och bör därför vara prioritet nummer ett. Med bra löpskor så kommer din löpning att kännas mycket bättre. Tänk på att dina skor nöts för varje gång du ger dig ut och springer så det gäller att byta skor med ungefär två års mellanrum.

Bekväma kläder

Kläderna är kanske inte lika viktiga som skorna, men satsa fortfarande på sköna kläder som gärna sitter åt något. Löst tyg som konstant rör sig fram och tillbaka över huden kan ge upphov till irritationer. Och medan det alltid är klokt att välja kläderna efter vädret bör man inte klä sig lika varmt som om man bara skulle gå ut en sväng. När man springer kommer det ganska snabbt bli för varmt och obekvämt då. Försök hitta träningsplagg som du trivs att löpa i.

Börja lugnt

När man börjar med en ny träningsform bör man alltid ta det lugnt de första veckorna. Även om man är i ganska bra form annars kommer kroppen kanske inte vara beredd på just den belastning som den nya träningsformen orsakar. Och att ta i för mycket innan kroppen hunnit vänja sig är en vanligt vanlig orsak till träningsskador. Se till att lyssna på kroppen när den säger ifrån och villa tillräckligt mellan varje pass. Se till att värma upp ordentligt innan du ger dig iväg på dina löprundor.

Träna med ett nybörjarprogram

Ett bra tips för nybörjare är att hitta ett bra program att följa. På så sätt får man ett mål att arbeta mot och kan bättre se vilken takt man kommer att kunna förbättras. Tänk dock på att vi alla kommer in med olika förutsättningar och om man inte känner sig redo att trappa upp är det bäst att upprepa den senaste veckan i programmet istället. Allt eftersom du börjar få upp tempot och bli varm i kläderna så kan du förändra ditt löp program.