Träna med fria vikter – nybörjartips

Fria vikter är ett väldigt bra sätt att träna både stora och små muskelgrupper. Men är man väldigt ny till dem kan det vara lite utmanande i början. Här följer några tips för nybörjaren som funderar på att testa träna med fria vikter.

På gym eller hemma?

Innan man kan börja måste man ju besluta om man ska träna på gym eller hemma. De flesta gym har ett bra utbud av fria vikter där man kan testa sig fram. Alternativt tränar man hemma. Men då behöver man också investera i sin egen utrustning. Båda har sina fördelar och det gäller att väga dessa emot varandra utifrån sin egen situation.

Fokusera på tekniken

Även om man har förmågan att lyfta tyngre är det bäst att börja med lättare vikter än man klarar av och börja med att lära sig tekniken. Den som tränar på gym kanske kan boka tid med en personlig tränare. Den som tränar hemma kan dock hitta väldigt bra beskrivningar på Youtube och på stora träningssajter.

Bygga styrka eller muskler?

Styrka och muskler kanske låter som samma sak. Men i verkliga fallet är det två något olika träningsformer. Att bygga upp styrka gör man genom att träna med tunga vikter, låg repsintervall och längre vila mellan varje set ju tyngre vikter man tränar med. Vill man dock bygga upp större muskler tränar man med lite lättare vikter, högre repsintervall och kortare vilotid mellan varje set.

Glöm inte vilan

Regelbunden vila är viktigt för hälsan och en central del i alla träningsprogram. Vill man träna väldigt ofta är det bäst att hela tiden växla mellan olika muskelgrupper så de fortfarande får ordentligt med vila mellan varje pass. Som nybörjare kan det vara rekommenderat att börja med två eller tre pass i veckan.