Må bra med dans

Dans är ett samlingsnamn för olika typer av rörelser till rytmer som människan har ägnat sig åt i urminnes tider. Dansen har varit en viktig del av många kulturer samtidigt som rörelserna länge har varit ett sätt för människor att roa sig och ha kul. Detta gäller än idag och de flesta kan skriva under på att det rycker i kroppen och är svårt att sitta still när man hör en riktigt bra låt med härlig takt. Idag dansar många i syfte av att må bra, både fysiskt och psykiskt. På denna sida kan du läsa mer om dans och träning samt hur dessa tillsammans är viktiga för välmående.

Dans som träningsform

Dans är en träningsform som går att anpassa efter den enskilda individens önskemål och variera i det oändliga. Att dansa är ett utmärkt sätt för att förbättra konditionen och få starkare muskler, men även en perfekt träningsaktivitet om man vill förbättra sin koordination och bli smidigare. För människor som annars spenderar mycket av sin tid stillasittande är dansen perfekt, då man får igång blodcirkulationen ordentligt från topp till tå. Det finns en mängd olika dansstilar med egna rörelsemönster som utövas till specifika musikgenrer och takter. Oavsett vilken genre man väljer är dansen en bra träningsform då alla muskler aktiveras och stretchas.

Kan motverka psykisk ohälsa

Idag är fysisk aktivitet ett erkänt verktyg för att behandla och förebygga psykisk ohälsa, som till exempel ångest och depression. Särskilt unga flickor som lider av psykisk ohälsa har visat sig lockas och hjälpas av dans. Att dansa en termin har dock visat sig även hjälpa män och vuxna människor vid behandling av psykisk ohälsa. Förutom att dansen innebär fysisk ansträngning, vilket har visat sig hjälpa mot till exempel depression, kan dans även vara en naturlig och avslappnad väg in till sociala interaktioner. Även detta har visats ha positiv effekt på människor med psykisk ohälsa. Dessutom kan musiken ha positiv inverkan på din sinnesstämning.