Träning och skador

Att träna är utan tvekan bra för både kropp och sinne. Men det inkluderar så klart även risken för skador. Att drabbas av en träningsskada av något slag är rätt så vanligt och sällan väldigt allvarligt. Men det kan fortfarande vara bra att veta ett och annat angående träning och skador.

Förebyggande

Att förebygga skador är det absolut bästa sättet och något som kan göras på mer än ett sätt. Till att börja med är det alltid viktigt att veta de rätta teknikerna för övningen du utövar. Fel teknik ökar alltid risken för skador. Desamma kan även sägas om att använda för tunga vikter vid styrketräning är på andra sätt försöka pusha kroppen långt bortom sina nuvarande gränser. Överträning kan också leda till skador och det är därför viktigt att träna med måtta och få tillräckligt med vila mellan varje pass.

Behandling

Men trots all förebyggande finns det aldrig en garanti att kunna undvika skador. Om du råkar drabbas av en skada är det viktigt att avbryta träningen omedelbart. Stanna till och känn efter på det potentiellt skadade området. Rör försiktigt på kroppen för att se hur den reagerar. Vid plötslig och allvarlig skada är det så klart bäst att söka omedelbar vård. Om du råkar ut för något som kräver mer långvarig vård kan du även söka privat hjälp av något slag. Om skadan dock inte verkar allvarlig är det i alla fall rekommenderat att låta kroppsdelen vila och inte lägga onödig belastning på den ett tag framöver.