Träning och ledskador

Träning är bra för kroppen på många sätt och vis. Men som de flesta är medveten om kan träning och leda till skador. Några av de vanligaste skadorna drabbar våra leder och kan ställa till med en rad problem i vardagen. Oavsett om det är intensiv konditionsträning eller tung styrketräning kan olika leder i kroppen vara i riskzonen.

Träning kan dock även vara förebyggande för ledskador så det finns ingen anledning att undvika träning helt och hållet bara på grund av skaderisken. Man kan se på träning lite på samma sätt som medicin i det avseende att båda går att överdosera. För mycket träning och inte tillräckligt med återhämtning ökar risken för skador. Men detsamma gäller även för de som hoppar över uppvärmning eller tränar hårdare än kroppen än van vid utan att successivt trappa upp.

Ensidig träning kan också leda till skador och kommer ofta i formen vi kallar överbelastningsskador. Rygg, axlar och knän är några av de vanligaste skadeområdena för träningsskador och något man bör vara väldigt uppmärksam på om man börjar känna av smärta under träningen. Skador kan dock uppstå väldigt plötsligt om man har otur och behöver då behandlas på ett sätt eller annat.

Att vända sig till vården och en sjukgymnast är kanske den vanligaste lösningen men det är också många som vänder sig till privata kliniker. Tidig diagnos låter en ta reda på exakt vad som är problemet och därmed vilken behandling som är mest effektiv. På så sätt kan man snabbare vara tillbaka på benen och återgå till träningen. Ju längre man är borta från träningen desto längre tid tar det att komma tillbaka till den nivå man tränade på innan skadan.

När man återgår till träningen brukar man säga att det är bäst att börja på lägre intensitet och med mindre belastning åtminstone lika länge som man var borta från träningen. Det är viktigt att ta det extra lugnt i början och låta kroppen återbekanta sig med belastningen genom att trappa upp allt eftersom.