De bästa dansformerna för träning

Dans är en fantastisk form av fysisk aktivitet som gör gott för såväl kropp som psyke. När man dansar använder man många olika muskler i kroppen samtidigt som man förbättrar sin kondition, styrka, balans och smidighet. Man har även kunnat bevisa att dans inte endast är bra för kroppens fysiska hälsa, utan även är ett bra verktyg vid behandlingen av psykisk ohälsa till exempel ångest.Det finns lika många typer av dans som det finns musikgenrer och därför kan det i början kanske kännas svårt att veta vilken dansstil som passar bäst. Det man kan tänka på då är att det egentligen inte är så viktigt hur man rör sig – utan att man faktiskt rör sig. Så testa lite olika dansstilar som känns roliga och spännande!

Balett

Balett sägs vara grunden till många andra typer av danser som använder sig av balettens stränga regler för teknik och rörelsemönster. Dansformen utövas oftast till klassisk musik och har sin grund i underhållningsdans som utövades vid Europas renässanshov under 1400- och 1500-talet. Balett är en mycket krävande dansstil där bland annat dansarens styrka, vighet och koncentration ställs på sin spets.

Zumba

Zumba är en dansform som utövas i grupp till framförallt latinamerikansk musik med influenser från internationella radiohits och latinsk pop. Träningsformen grundar sig i att man ska ha roligt tillsammans när man rör sig till musiken i snabba och aerobiska rörelsemönster. Zumba är populärt över hela världen och beräknas ha runt 14 miljoner utövare i mer än 150 länder.

Hiphopdans

Hiphopdans är egentligen ett samlingsnamn för flera olika dansstilar som utövas till hiphopmusik och som därmed blivit en viktig del av kulturen runt hiphop. Inom hiphopdans räknas bland annat stilarna Breaking, Popping och Locking. Dessa dansstilar ställer bland annat höga krav på utövarens styrka, kroppskontroll och taktkänsla. Dansstilarna utvecklades under 1970-talet i USA genom att olika crews tävlade mot varandra i de olika stilarna.